Τα Γενέθλια της Θεοτόκου 8 Σεπτεμβρίου

Τα Γενέθλια της Θεοτόκου 8 Σεπτεμβρίου

Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου  το γενέθλιον της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, ο Μαριανός, η Μαριανή, η Δέσποινα, ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Τα Γενέθλια της Θεοτόκου
Τα Γενέθλια της Θεοτόκου

Είναι γνωστό ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου.

Τις σχετικές πληροφορίες τις αντλούμε από το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα.

Μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της.

Απολυτίκιο

Η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη
εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών,
και λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατο
εδωρήσατο ημίν ζωήν αιώνιον.

Γεννηση θεοτοκου γιορτη, Τα εισόδια τησ θεοτόκου τι γιορταζουμε, Τι γιορταζουμε 21 νοεμβριου, Η εορτή τησ παναγίασ, αναληψη της θεοτοκου, 21 νοεμβριου τησ παναγιασ, Η καταγωγη τησ παναγιασ, Εισοδια θεοτοκου γιορτη, Γενέθλιο της Θεοτόκου, Το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, γέννηση της Παναγίας Σαν σήμερα, γεννήθηκε η Παναγία Η προσευχή, Παναγία Η προσευχή της μητέρας, Η σιγή των Ευαγγελίων για, η Παναγία Η προσευχή της, της Παναγίας Σαν σήμερα γεννήθηκε, Σεπτεμβρίου Το Γενέθλιον της Θεοτόκου, είναι τα γενέθλια της Παναγίας, Τα γενέθλια της Θεοτόκου και, γενέθλια της Θεοτόκου και τα, Πότε είναι τα γενέθλια της, υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, σημαντική θέση στην υμνογραφία, γιορτή κατέχει σημαντική θέση,