Πως διαβάζεται το ψαλτήρι. Δείτε την σύντομη εξήγηση σε 1′

Πως διαβάζεται το ψαλτήρι. Δείτε την σύντομη εξήγηση σε 1′

Οι Ψαλμοί είναι βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και περιέχει 150 ψαλμούς που είναι ποιητικά κείμενα του Δαυίδ και άλλων, γραμμένα σε διάστημα πολλών ετών 1ος έως 5ος αι π.Χ.

Οι ψαλμοί είναι γαλήνη ψυχής, ομιλία προς Θεόν, συγκέντρωση αγγέλων και απομάκρυνση δαιμόνων, η φωνή της Εκκλησίας που μελωδεί.

Το βιβλίο τού Ψαλτηρίου περιέχει και τις εννέα ωδές της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, οι οποίες στην αρχαία ακολουθία τού Όρθρου ψαλλόταν μετά την ανάγνωση τού Εωθινού Ευαγγελίου.

Έπειτα κάθε ωδή συνοδεύτηκε από τροπάρια αργότερα ψαλλόταν μόνο τα τροπάρια και το σύνολο αυτό των τροπαρίων αποτέλεσε τον Κανόνα.

Στον Εσπερινό αναγιγνώσκεται ο 103ος ψαλμός ως προοίμιο της ακολουθίας τού Εσπερινού  ένα κάθισμα τού Ψαλτηρίου· οι ψαλμοί 140 Κύριε εκέκραξα, 141, 129, 116 στους τελευταίους στίχους των οποίων ψάλλονται τα στιχηρά τροπάρια.

Στον Όρθρο αναγιγνώσκεται ο Εξάψαλμος ψαλμοί 3, 37, 62, 87, 102, 14 μετά 2 ή 3 καθίσματα τού Ψαλτηρίου

Έπειτα το 18ο κάθισμα όπου εμπεριέχεται ο 50ός ψαλμός. Ξεκινάει με την Φράση Ελέησον με ο Θεός και είναι ο ψαλμός της Μετάνοιάς και ο Κανόνας.

Κανονικά από την Κυριακή τού Θωμά ως τις 21 Σεπτεμβρίου αναγιγνώσκεται ένα κάθισμα στον Εσπερινό.

Αρχίζουμε με αυτόν της Κυριακής, όπου ψάλλεται το 1ο κάθισμα  και δύο καθίσματα στον Όρθρο (τα επόμενα στη σειρά).

Από τις 22 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή τού Ασώτου, αναγιγνώσκεται το 18ο κάθισμα στους Εσπερινούς και τρία καθίσματα (από τα υπόλοιπα) στον Όρθρο.

  • Ο 50ός ψαλμός Ελέησον με ο Θεός. Λέγεται της Μετάνοιας.
  • Ο 103ος Ευλόγει η ψυχή μου. είναι ο Προοιμιακός (εισαγωγικός) τού Εσπερινού.
  • Ο 118ος  Μακάριοι οι άμωμοι. Λέγεται Άμωμος και είναι ο μεγαλύτερος, αποτελεί ένα Κάθισμα από μόνος του.
  • Οι ψαλμοί 140  Κύριε εκέκραξα 141, 129, 116 ονομάζονται Κεκραγάριον.
  • Ο 148  Αινείτε τον Κύριον… 149, 150  Αινείτε τον Θεόν. Ονομάζονται Αίνοι. Ο τελευταίος ψαλμός τελειώνει με τον στίχο Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον

Πατήστε εδώ για να δείτε, ποιον ψαλμό διαβάζουμε σε κάθε περίσταση.

Αναγνωση ψαλτηριου, ποσες φορες πρεπει να διαβασω το ψαλτηρι, πως να διαβαζω το ψαλτηρι, Το ψαλτηρι pdf, Ψαλτηρι με ερμηνεια, ψαλμοι δαυιδ πως διαβαζονται, ποιους ψαλμους να διαβαζω, Ψαλτηρι για καθε περισταση, όταν διαβάζετε το ψαλτήρι Διαβάζοντας