Ο Δεκάλογος της Προσευχής 1′

Ο Δεκάλογος της Προσευχής 1′

Ποιος είναι σωστός τρόπος προσευχής; Πως πρέπει να προσευχόμαστε, ώστε να φτάσει μέχρι το Θεό;

Ακολουθήστε τον Δεκάλογο της σωστής προσευχής. Αποκαλείται και ως ο Δεκάλογος της Θεάρεστης Προσευχής.

  1. Ο Χρόνος είναι Ιερός. Είναι δώρο του Θεού προς τον Άνθρωπο. Οφείλουμε να Αγιάζουμε τον χρόνο αυτό καθημερινά με Προσευχή. Να Δοξάσουμε την Αγία Τριάδα και να ζητήσουμε την βοήθεια του Σωτήρα Θεού μας, Κύριου Ιησού Χριστού.
  2. Η Προσευχή είναι διάλογος και επικοινωνία με τον ζώντα Θεό. Οφείλουμε να έχουμε ευλαβική στάση του Σώματος, κατανυκτική διάθεση ψυχής και βαθιά συναίσθηση για τα όσα διαβάζουμε και λέμε εκείνη την στιγμή στο Κύριο μας Ιησού Χριστό.
  3. Η Προσευχή απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και αφοσίωση, όμως πολλές φορές την ώρα της προσευχής σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Μπορούμε να το νικήσουμε αυτό. Πριν ξεκινήσουμε την προσευχή, αν διαβάσουμε τα λόγια ενός γέροντα ή ένα κείμενο από την Καινή Διαθήκη, σιγά σιγά ο νους μας, έρχεται προς την πνευματική αναζήτηση. Έτσι διαβάζουμε μετά πιο συγκεντρωμένοι την Προσευχή. θεωρείστε ότι με την ανάγνωση ενός πνευματικού κειμένου, είναι σαν να ζεσταίνουμε τον νου και την καρδιά μας για να δεχθεί την προσευχή στο Κύριο Ημών Ιησού Χριστό.
  4. Προσέχουμε πάντα να συμμετέχει ο νους μας στην Προσευχή. Δεν διαβάζουμε απλά και μηχανικά. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε το Νου μας στο Χριστό, όσο κουρασμένοι ή επηρεασμένοι και αν είμαστε. Εάν δεν νιώθουμε ότι μετείχαμε της Προσευχής μπορούμε να την επαναλάβουμε.
  5. Το Σημαντικότερο όλων είναι να κάνουμε σωστά το σημείο του Σταυρού. Είναι το σύμβολο της Νίκης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.
  6. Η Προσευχή γίνεται καθημερινά, όχι μόνο όταν είμαστε σε ανάγκη και θέλουμε την Βοήθεια Του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Καθημερινά ψάλουμε τα Τριαδικά Τροπάρια προς δόξα της Αγίας Ομοούσιου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Ευχαριστούμε τον Χριστό για την φιλευσπλαχνία Του και την Αγία Τριάδα. Το μόνο Αληθινό Θεό.
  7. Όταν Προσευχόμαστε απαραίτητο είναι να έχουμε συντριβή στην ψυχή και ταπείνωση. Προσευχόμαστε γνωρίζοντας τα αμαρτήματά μας, που βαραίνουν την συνείδηση μας και ζητούμε από το Κύριο να μας ελεήσει και να μας δώσει άφεση αμαρτιών. Δεν μετεωριζόμαστε μεταξύ των συναισθημάτων μας, Δεν κομπάζουμε και Δεν κατακρίνουμε τους άλλους, όπως έκαναν οι Φαρισαίοι.
  8. Προσευχόμαστε με ζήλο επειδή το θέλουμε. Η Προσευχή δεν είναι αγγαρεία, Δεν είναι καθήκον που το κάνουμε βαριεστημένα, Δεν βιαζόμαστε καθώς δεν κάνουμε διεκπεραίωση. Η Προσευχή γίνεται με Αγάπη στην ψυχή, επειδή θέλουμε (διψάμε) να μιλήσουμε στο Χριστό και να Τον Ευχαριστήσουμε ή να του ζητήσουμε την βοήθειά Του.
  9. Για την Προσευχή πρέπει να εξασφαλίσουμε τον κατάλληλο Χώρο και Χρόνο. Βρίσκουμε επαρκή χρόνο, για να μην χρειάζεται να βιαστούμε, βρίσκουμε ήσυχο χώρο για να είμαστε απερίσπαστοι και φροντίζουμε να έχουμε ένα μικρό εικονοστάσι με Ιερές Εικόνες, αναμμένο καντήλι, θυμίαμα να καίει και ένα κερί.
  10. Η Προσευχή ασκείται ως τέχνη που συνεχώς βελτιώνεται. Δεν αμελούμε την Προσευχή. Δεν αναβάλλουμε την Προσευχή με δικαιολογίες. Προγραμματίζουμε σε συγκεκριμένη ώρα την Προσευχή, για να γίνει συνήθεια και επιμένουμε να κρατάμε τις ώρες που έχουμε καθορίσει. ΜΗΝ ξεχνάμε ότι κάθε φορά που θέλουμε να προσευχηθούμε, ο πονηρός βάζει εμπόδια. Πρέπει να αντισταθούμε και να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε. Οι Πατέρες λένε πως ο πνευματικός αγώνας με την Προσευχή συνεχίζεται μέχρι την τελευταία μας πνοή.

Δόξα Πατρί και Υιό και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων Αμήν.

Ο Δεκάλογος της Προσευχής, μεσονυκτικη προσευχη,
πρωιμιακη προσευχη,
η προσευχή του σκουληκιού,
η προσευχή,
η προσευχή του αγίου κυπριανού,