Μεγάλη Τετάρτη, Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος εξιστορεί τι έγινε τότε. 2′

Μεγάλη Τετάρτη, Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος εξιστορεί τι έγινε τότε. 2′

Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί εμφανίστηκε μια γυναίκα κρατώντας ένα μπουκαλάκι με ακριβό μύρο. Ζήτησε συγχώρεση από τον Υιό του Θεού, επειδή ήταν πόρνη, και έριξε αυτό το μύρο στα μαλλιά Του.

Οι μαθητές του Ιησού, θεώρησαν την πράξη αυτή μεγάλη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να πουλήσουν το μύρο και με τα χρήματα που θα έπαιρναν να βοηθούσαν τους φτωχούς.

Ο Ιησούς παίρνοντας το μέρος της γυναίκας, επέπληξε τους μαθητές του, λέγοντας τους ότι η γυναίκα αυτή του έκανε καλό, αφού με αυτό το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή. Τους θύμισε ότι τους φτωχούς θα μπορούν να τους βοηθούν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, ενώ Εκείνον θα τον έχουν για λίγο ακόμα.

Την συγχώρησε για τις αμαρτίες της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη της αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας, αυτή η αναφορά, ένα μνημόσυνο γι’ αυτήν.

Τότε ο Ιούδας έφυγε και πήγε να συναντήσει τους Αρχιερείς. Τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό, και αυτοί του υποσχέθηκαν τριάντα αργύρια…

Το λάδι του Ευχελαίου θεωρείται θεραπευτικό. Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει. Αυτό κάνουν και μερικοί πιστοί κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ευχελαίου, στην εκκλησία, την Μεγάλη Τετάρτη.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο, έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι.

Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

μυστικος δειπνος μεγαλη τεταρτη, Τι γιορταζουμε την μεγαλη πεμπτη, Τι εγινε την μεγαλη πεμπτη, Μεγάλη τετάρτη 2023, Μεγαλη τεταρτη απογευμα, Μυρωμα μεγαλη τεταρτη, Τι κανουμε την μεγαλη πεμπτη, Μ τεταρτη φωτο, τη Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Τετάρτη Απριλίου, την Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Τετάρτη Η, Μεγάλη Τετάρτη Το, Κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο Κεφάλαιο, Νεοελληνική Απόδοση, Απόδοση Νεοελληνική, Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω, Τετάρτη Μεγάλη, καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα Τι, Μεγάλη Εβδομάδα Τι ώρα κλείνουν, τη Μεγάλη Εβδομάδα Τι ώρα, του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη, κατά Ματθαίο Η, Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη, Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση,