Το Ψυχοσάββατο του Ρουσαλιού ή της Πεντηκοστής 2′

Το Ψυχοσάββατο του Ρουσαλιού ή της Πεντηκοστής 2′

Αυτό το Ψυχοσάββατο, είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων.

Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Γνωστό και Από το δημώδες δίστιχο

Όλα τα Σάββατα να παν, να παν και να γυρίσουν
Το Σάββατο του Ρουσαλιού να πάει, να μην γυρίσει.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

ψυχοσαββατο βγαινουν οι ψυχες, θανατος το ψυχοσαββατο, Τι κανουμε το ψυχοσαββατο, ψυχοσαββατο εικονες, Κόλλυβα ψυχοσαββατο, Ποτε ειναι ψυχοσαββατο, Ποτε ειναι ψυχοσαββατο 2022, τα δύο Ψυχοσάββατα, από την Κυριακή της Πεντηκοστής, το ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, Τι κάνουμε τα Ψυχοσάββατα και, κάνουμε τα Ψυχοσάββατα και τι, Ψυχοσάββατο Τι είναι, Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, γρήγορη συνταγή για παραδοσιακά κόλλυβα, και γρήγορη συνταγή για παραδοσιακά, το ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής Τι, Εύκολη και γρήγορη συνταγή για, Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής Τι,και τι πρέπει να, πριν από την Κυριακή της, Σάββατο πριν από την Κυριακή, πρώτο Ψυχοσάββατο επιτελείται το Σάββατο, Ψυχοσάββατο επιτελείται το Σάββατο πριν, έτους Το πρώτο Ψυχοσάββατο επιτελείται