Ψυχοσάββατο Σαρακοστής. Πότε είναι ποια η σημασία του;

Ψυχοσάββατο Σαρακοστής. Πότε είναι ποια η σημασία του;

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Ο λόγος που τα καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους (Δείτε Εδώ), είναι να μνημονεύονται σταθερά όσοι δεν τυγχάνουν από κάποιον εν ζωή λόγω συνθηκών να τελούνται μνημόσυνα για την ανάπαυση της Ψυχής τους κατά την Ημέρα της Κρίσεως.

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεός Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και αυτό μας προτρέπει σε μετάνοια.

Ποτε ειναι ψυχοσαββατο, τι κανουν οι ψυχες το ψυχοσαββατο, Ψυχοσαββατο σημερα, Παρασκευη πριν το ψυχοσαββατο, Κόλλυβα ψυχοσαββατο, ψυχοσαββατο βγαινουν οι ψυχες, ψυχοσαββατο εικονες, Πότε είναι ψυχοσάββατο 2023, Αγίων Θεοδώρων στις Φεβρουαρίου Καθαρά, το ψυχοκέρι της Σαρακοστής Ψυχοσάββατο, Ψυχοσάββατο Πέφτει μέσα στον Φεβρουάριο, ψυχοκέρι της Σαρακοστής Ψυχοσάββατο Τι, Θεοδώρων στις Φεβρουαρίου Καθαρά Δευτέρα, Φεβρουαρίου Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή, Τι είναι το Ψυχοσάββατο για το, Οι παλαιότεροι θεωρούσαν γιορτινή,