Η Εβδομάδα της τυροφάγου ή εβδομάδα λευκής νηστείας. Ποια είναι και γιατί ονομάζεται έτσι.

Η εβδομάδα της Τυροφάγου είναι μεταξύ της Κυριακής της Απόκρεω και της Κυριακής της Τυρινής είναι η εβδομάδας κατά την οποία τρώμε ψάρι, γάλα, αυγά και τυρί. Αυτή είναι η ονομαζόμενη «λευκή νηστεία»

Την εβδομάδα που ξεκινά από την Δευτέρα μετά την Κυριακή της απόκρεω ονομάζεται «της Τυροφάγου» ή και αλλιώς γνωστή ως «λευκή εβδομάδα» γιατί αυτή την βδομάδα οι χριστιανοί δεν τρώνε καθόλου κρέας ώστε να είναι έτοιμοι για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Την εβδομάδα αυτή ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης την ονομάζει «προνήστιμον» και η υμνογραφία «προκαθάρσιον», επειδή μας προετοιμάζει για να περάσουμε στην Τεσσαρακοστή.

Η Κυριακή λοιπόν αμέσως πριν από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι ευρέως γνωστή ως Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής και είναι μια μέρα με πολλά λαογραφικά δρώμενα στην Ελλάδα.

κυριακη της τυρινης 2023, Τυρινη πρωτεινη, Τυρίνη, Τι τρωμε σημερα, κυριακη της αποκρεω 2023, Νηστεια σημερα, Νηστεία τετάρτη και παρασκευή, Νηστεια πασχα, η εβδομάδα που, της Τυρινής ή, Εβδομάδα της Τυρινής Κυριακή, Ποια είναι και γιατί ονομάζεται έτσι, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Η εβδομάδα της Τυρινής, ΕΘΙΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΥΡΙΝΗΣ, Κυριακή της Τυρινής, την εβδομάδα της Τυροφάγου, Εβδομάδα της Τυρινής, Παραδοσιακά όλη αυτή την εβδομάδα, ονομάζεται τυρινή εβδομάδα, τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω, Κυριακή της Απόκρεω, Τυροφάγος ή Τυρινή, εβδομάδα λευκής νηστείας, Ποια είναι και γιατί ονομάζεται έτσι,