Χταπόδι καρπάτσιο 6 Μερίδες

Χταπόδι καρπάτσιο 6 Μερίδες

Υλικά για το πιάτο μας

  • 2 κιλά χταπόδι, καθαρισμένο
  • 60 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 8 γρ. φύλλα ζελατίνης

Για το σερβίρισμα

Ξεκινάμε την Συνταγή

  • Βάζουμε το χταπόδι σε ένα μπολ και βάζουμε το ξίδι, το κρασί, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί για 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Τυλίγουμε το χταπόδι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, βάζουμε μέσα και τη μαρινάδα, μεταφέρουμε σε ταψί  και ψήνουμε για 2 ώρες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις ζελατίνες, αρκετό κρύο νερό και αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι από το ταψί και μεταφέρουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε μέσα τις ζελατίνες πολύ καλά στυμμένες και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες. Ιδανικά θα έχουν μείνει 200 γρ. από το ζουμί. Αν μείνει το μισό τότε θα χρειαστεί να μειωθεί και η ποσότητα από τις ζελατίνες.
  • Παίρνουμε ένα χάρτινο ποτήρι μιας χρήσης και βάζουμε μέσα 2 μεμβράνες σταυρωτά.
  • Τοποθετούμε κάθετα τα πλοκάμια μέχρι να γεμίσει όλο το ποτήρι. Γεμίζουμε με το ζουμί με τις ζελατίνες, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
  • Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρουμε με ρόκα, κάππαρη, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Είναι συνταγή του Άκη Πετρετζίκη