Αγία Κυριακή ο Σεπτός βίος και πως Μαρτύρησε 2′

Αγία Κυριακή ο Σεπτός βίος και πως Μαρτύρησε 2′

Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή.

Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. 

Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί.

Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ, οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο.

Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε:

«Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές. Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή».

Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν.

Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.

αγια κυριακη προστατης, Αγια κυριακη, Αγια κυριακη θαυματα, Ποτε γιορταζει η αγια κυριακη, αγια κυριακη της καταθλιψης, αγια κυριακη βολος, Αγια κυριακη εκκλησια, Αγια κυριακη παλαιο φαληρο, ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ, Μεγαλομάρτυς Μεγάλη γιορτή της, ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ, Κυριακή η Μεγαλομάρτυς Μεγάλη, Ωσαννά ευλογημένος ο βασιλεύς, η Μεγαλομάρτυς Μεγάλη γιορτή, Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, Ἁγίου Τρύφωνος τοῦ Μάρτυρος, των Βαΐων Ωσαννά ευλογημένος, Μεγαλομάρτυς Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, Κυριακή η Μεγαλομάρτυς Μεγάλη γιορτή, Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς Μεγάλη, η Μεγαλομάρτυς Μεγάλη γιορτή της, αγια κυριακη ποτε γιορταζει, στην Αγία Κυριακή, η μνήμη της