Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός που εορτάζει στις 11 Ιουνίου

Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός που εορτάζει στις 11 Ιουνίου

Ο Άγιος αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν του Φέλιξ Βόινο – Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 μ.Χ. στο Κέρτς της χερσονήσου της Κριμαίας. Το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν ιδιόμορφο καθώς ο πατέρας του ήταν Ρωμαιοκαθολικός ενώ η μητέρα του, αν και ορθόδοξη, περιοριζόταν σε καλές πράξεις χωρίς να συμμετέχει ενεργά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Πολύ νωρίς μετακομίζουν στο Κίεβο.

Στο Κίεβο ο Βαλεντίν αποφασίζει να σπουδάσει Ιατρική. Παίρνει το πτυχίο του το 1903 μ.Χ. και παρακολουθεί μαθήματα οφθαλμολογίας.

Το 1904 μ.Χ., με το ξέσπασμα του Ρωσο – Ιαπωνικού πολέμου, βρέθηκε στην Άπω Ανατολή, όπου εργάστηκε ως χειρουργός με μεγάλη επιτυχία. Εκεί συναντήθηκε και με την Άννα Βασιλίεβνα Λάνσκαγια, τη μέλλουσα σύζυγό του, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Μετά το τέλος του πολέμου εργάζεται σε διάφορα επαρχιακά νοσοκομεία. Οι επιτυχίες του είναι τόσες πολλές που η φήμη του εξαπλώνεται γρήγορα και ασθενείς καταφθάνουν από παντού. Την ίδια εποχή μελετά σχετικά με την τοπική αναισθησία και συντάσσει επιστημονικά άρθρα.

Διαπρέπει στις εγχειρήσεις των οφθαλμών και αποφασίζει να ασχοληθεί με τη θεραπεία των πυογόνων λοιμώξεων.

Το 1917 μ.Χ. ο Βαλεντίν εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Η ρωσική επανάσταση είχε ήδη αρχίσει και η εκκλησία βρέθηκε στο στόχαστρο των Μπολσεβίκων.

Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τότε ο Βαλεντίν συνελήφθη για πρώτη φορά. Αιτία ήταν η συκοφαντία ενός νοσοκόμου. Με τη βοήθεια του Θεού αποκαλύφθηκε η αλήθεια και ο γιατρός αφέθηκε ελεύθερος. Η περιπέτεια αυτή όμως, παρά το αίσιο τέλος της, αναστάτωσε την Άννα, η οποία έπασχε ήδη από φυματίωση, και η υγεία της επιδεινώθηκε σε βαθμό που λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε.

Μετά τον θάνατό της ο γιατρός εμπιστεύτηκε τα παιδιά του στη Σοφία Σεργκέγεβνα, μια πιστή νοσοκόμα, η οποία τους στάθηκε σαν δεύτερη μητέρα για πολλά χρόνια.

Σ’ αυτή την εποχή των δοκιμασιών για την Εκκλησία, ο γιατρός συμμετείχε ενεργά στη ζωή της εκκλησίας. Όταν κατηγορήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Τασκένδης και Τουρκεστάν Ιννοκέντιος από τους σχισματικούς, ο γιατρός υπερασπίστηκε με σθένος την κανονική τάξη.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιννοκέντιος, εντυπωσιασμένος από την παρρησία του Βαλεντίν, του προτείνει να γίνει ιερέας. Πράγματι, η χειροτονία του σε διάκονο έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1921 μ.Χ. και μια εβδομάδα αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.

Το καλοκαίρι του 1923 μ.Χ. η «ζώσα εκκλησία» κάνει την επίθεσή της και εκτοπίζει τον επίσκοπο Ιννοκέντιο. Ο κλήρος και ο λαός της Τασκένδης, όντας στο έλεος των σχισματικών, εκλέγουν στη θέση του επισκόπου τον π. Βαλεντίν Βόινο – Γιασενέτσκι.

Η κουρά του σε μοναχό έγινε κρυφά στο σπίτι του ιερέα καθηγητή. Καταλληλότερο όνομα για το νέο επίσκοπο κρίθηκε εκείνο του αποστόλου, ευαγγελιστή, αγιογράφου και ιατρού Λουκά.

Στη συνέχεια, ταξίδεψε ως Πεντζικέντ για να χειροτονηθεί επίσκοπος.

Στα 70 του χρόνια γίνεται αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Εκεί το έργο του είναι δύσκολο. Η φτώχεια έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που αναγκάζεται να ταΐζει καθημερινά, στο σπίτι του, τους άπορους της περιοχής.

Στρέφει το ενδιαφέρον του στην εκκλησιαστική ζωή, καθώς τον αποκλείουν από κάθε επιστημονικό συνέδριο. Κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανοίξουν εκκλησίες.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να πατάξει την αμέλεια και την αδιαφορία των ιερέων τονίζοντας πως πρέπει οι ίδιοι να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους πιστούς. Παράλληλα εξασκεί το έργο του ιατρού προσφέροντας αναργύρως τις υπηρεσίες του στον πάσχοντα άνθρωπο. Ακολουθώντας το υπόδειγμα του Θεανθρώπου όλη του τη ζωή «διήλθεν ευεργετών και ιώμενος».

Με τη βελτίωση στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ο αρχιεπίσκοπος βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγαπημένη του ασχολία, δηλαδή το κήρυγμα. «Θεωρώ βασικό αρχιερατικό μου καθήκον να κηρύττω παντού και πάντα το Χριστό». Σημειώνει ο ίδιος.

Από τα κηρύγματά του καταγράφηκαν περίπου 750, τα οποία αποτέλεσαν 12 τόμους (4500 σελίδες), και έχουν χαρακτηριστεί «εξαιρετικό φαινόμενο στη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή και θεολογία».

Την Άνοιξη του 1952 επιδεινώνεται η όρασή του, ενώ στις αρχές του 1956 τυφλώνεται οριστικά.

Το Νοέμβριο του 1995 μ.Χ. ανακηρύχτηκε άγιος από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στις 17 Μαρτίου 1996 μ.Χ. έγινε με επισημότητα η ανακομιδή των λειψάνων του, που τέθηκαν για λαϊκό προσκύνημα στο ναό του κοιμητηρίου, αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πάντων.

Τα λείψανά του εξέπεμπαν μιάν άρρητη ευωδία, ενώ πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν θαυματουργικά. Τρείς μέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου 1996 μ.Χ., τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος. Η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 11 Ιουνίου επέτειο της κοιμήσεώς του.

άγιοσ λουκάσ,
άγιοσ λουκάσ ο ιατρόσ,
άγιοσ λουκάσ αθήνα,
άγιοσ λουκάσ ο ιατρόσ ταινία,
άγιοσ λουκάσ ο ιατρόσ γιορτή,
άγιοσ λουκάσ συμφερουπόλεωσ,
άγιοσ λουκάσ πατησίων,
άγιοσ λουκάσ γιορτή,
αγιοσ λουκασ,
αγιοσ λουκασ ο ιατροσ,
αγιοσ λουκασ γιορτη,
αγιοσ λουκασ ιατροσ,
αγιοσ λουκασ ο ιατροσ προσευχη,
αγιοσ λουκασ ο ιατροσ θαυματα,
αγιοσ λουκασ πατησιων,
αγιοσ λουκασ απολυτικιο,
αγιοσ λουκασ αλιβεριου,
αγιοσ λουκασ αργολιδασ,
αγιοσ λουκασ ασφαλεια,
αγιοσ λουκασ βικιπαιδεια,
αγιοσ λουκασ βεροια,
αγιοσ λουκασ βιοσ,
αγιοσ λουκασ βοιωτιασ,
αγιοσ λουκασ βεροιασ,
αγιοσ λουκασ βεροια 2021,
αγιοσ λουκασ βιογραφικο,
αγιοσ λουκασ βιβλιο,
αγιοσ λουκασ γυναικολογοι,
αγιος λουκας ιατρος,
αγιοσ λουκασ γιορτη λαμια,
αγιοσ λουκασ διονυσοσ,
αγιοσ λουκασ δοβρα,
αγιοσ λουκασ διευθυνση,
αγιοσ λουκασ διστομο,
αγιοσ λουκασ θεσσαλονικη διευθυνση,
αγιοσ λουκασ εκκλησια,
αγιοσ λουκασ εορτη,
αγιοσ λουκασ ευβοιασ,
αγιοσ λουκασ εν στειριω,
αγιοσ λουκασ εκκλησια θεσσαλονικη,
αγιοσ λουκασ ζωγραφοσ,
ζαχαρακησ αγιοσ λουκασ,
αγιοσ λουκασ ηλιουπολη θεσσαλονικη,
αγιοσ λουκασ ηρακλειο αττικησ,
αγιοσ λουκασ ηρακλειο κρητησ,
αγιοσ λουκασ ημερομηνια,
αγιοσ λουκασ νεο ηρακλειο,
αγιοσ λουκασ νεο ηρακλειο χαρτησ,
άγιοσ λουκάσ ο ιατρόσ η θαυματουργή ευχή για τουσ ασθενείσ,
ηπατολογοσ αγιοσ λουκασ,
η ζωη του αγιου λουκα,
αγιοσ λουκασ θεσσαλονικη,
αγιοσ λουκασ θηβα,
αγιοσ λουκασ θαυματα,
αγιοσ λουκασ θεσσαλονικη πωσ παω με αυτοκινητο,
θεοφιλοσ αγιοσ λουκασ,
αγιοσ λουκασ ιατροσ προσευχη,
αγιοσ λουκασ ιατροσ παρακληση,
αγιοσ λουκασ ιατροσ γιορτη,
αγιοσ λουκασ ιατροσ απολυτικιο,
αγιοσ λουκασ ιατροσ ναυπλιο,
αγιοσ λουκασ ιπποκρατειο,
αγιοσ λουκασ ιατρικο κεντρο,
ο αγιοσ λουκασ,
αγιοσ λουκασ κριμαιασ,
αγιοσ λουκασ λευκακια ναυπλιου,
αγιοσ λουκασ λευκωσια,
αγιοσ λουκασ λειβαδια χιοσ,
αγιοσ λουκασ λευκακια χαρτησ,
αγ. λουκασ,
αγιοσ λουκασ μοναστηρι,
αγιοσ λουκασ ο ιατροσ ποτε γιορταζει,
αγιοσ λουκασ ιατροσ φωτογραφιεσ,
αγιοσ λουκασ 11 ιουνιου,