
Συνταγή για Αγιορείτικο ψωμί. Σύντομος οδηγός 1′
- Για να φτιάξουμε φυσικό προζύμι, βάζουμε το αλεύρι με το νερό σε ένα γυάλινο καθαρό δοχείο.
- Τα ανακατεύουμε.
- Θα βγει ένας πηχτός χυλός σαν τη ζύμη για λουκουμάδες.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
- Κάνουμε 3 με 4 τρύπες στην επιφάνεια της μεμβράνης και καλύπτουμε με μια καθαρή διπλωμένη πετσέτα.
- Είναι σημαντικό να το αφήσετε στην ησυχία του και να μην κουνάτε συνέχεια το μπολ ή να ανοιγοκλείνετε το σκέπασμα του.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 2 ημέρες.
Υλικά για το ψωμί
Από το προηγούμενο βράδυ “πιάνουμε” σε μία λεκανίτσα το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι, ώστε να είναι σαν χυλός. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ο χυλός.
Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι. Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.
Απλώς, διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη, η οποία να μην κολλάει στα χέρια.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου